Als je begint met bier brouwen is alles zó interessant en de mogelijkheden zijn zó overweldigend, dat je graag alles in één keer wil toepassen.
Daar lezen we in onze Facebook-groep dan wel eens iets over. Een stout met zes soorten mout, drie soorten hop en voor de lol nog even wat fruit toegevoegd!
Iedereen die wel eens zoiets ondernomen heeft en het eindproduct heeft geproefd is natuurlijk trots, maar merkt ook dat alle smaken door elkaar lopen en je niet meer precies weet wat verantwoordelijk is voor welke smaak. Toegegeven, wij zijn daar ook schuldig aan zijn geweest.
Op een gegeven moment zijn we er achter gekomen dat het véél interessanter is om het roer om te gooien en met minder ingrediënten meer smaak te creëren. Zo weet je ten eerste precies welk ingredient voor welke smaak verantwoordelijk is. Ten tweede is het vaak een stuk lekkerder! Dit idee en deze overtuiging staan aan de basis van ons recept dat nu op de wisseltap staat: de Pale Ale. We zijn zelfs zo enthousiast over dit bier dat we overwegen deze in de vaste selectie op te nemen.
Waar staat SMaSH voor en waarom is deze Pale Ale er een?
SMaSH staat voor Single Malt and Single Hop. Iedereen die Engels kan weet dan dat het een bier is met maar één soort mout en één soort hop.
Met Chinook hop, Pale mout en Nottingham gist kan je eigenlijk niets simpelers verzinnen. Chinook is een “nieuwe wereld” hop (uit Amerika) die zorgt voor citrus- en dennen-achtige tonen, die door het drooghoppen volop aanwezig zijn in de aroma. Doordat pale mout niet erg op de voorgrond treedt is dit bier een bier met matige bitterheid, volop fruit/dennen tonen door de hop. Het is een bier met 4.5 – 5% alcohol en uitstekend biertje om eens lekker mee in de zon te gaan zitten!
Mocht je dit biertje willen brouwen, let dan even op. Je hebt wat ruimte in de koelkast nodig voor 2 à 3 dagen om deze hop en de gist goed naar de bodem te laten zakken. Door het drooghoppen kan het ook zijn dat je wat minder dan 5 liter overhoud, de hop zuigt namelijk bier op en dat krijg je niet meer terug.
0 reacties