Kan ik naast jullie huidige smaken ook een gewoon pilsener brouwen? Ik begrijp de speciaalbier hype, maar ik wil eigenlijk gewoon mijn eigen bier drinken tijdens het klussen. Of bier wat niet het beste smaakt op oneven dagen of bij de volle maan.
Wij krijgen die vraag best vaak, vandaar dat wij eens zullen uitleggen wat het verschil is tussen pilsener en de bieren die met onze pakketten gebrouwen kunnen worden.
Bovengistend vs. Ondergistend
Grofweg zijn er twee types vergisting. Bovengisting en ondergisting. Wat is precies het verschil? Bij bovengistend bier vindt de vergisting plaats tussen de 15 en 20 graden. Bij ondergietend bier vindt de vergisting plaats bij veel lagere temperaturen, bijvoorbeeld tussen de 5 en 15 graden.
Wat is precies het verschil?
Bovengisting is een proces waarbij de gist op een aangename temperatuur heerlijk z’n gang kan gaan om de vergistbare suikers die in je wort zitten om te zetten naar alcohol en koolzuur. Het gist zal zich snel gaan vermenigvuldigen en krijgt volop de gelegenheid om fijne smaken achter te laten. Ook verloopt het gisten best snel: bij kleine hoeveelheden kan de vergisting na een paar dagen al klaar zijn en bij wat grotere hoeveelheden duurt het tussen een week en twee weken. Door een wat hogere temperatuur blijft de gist wat langer boven in de emmer blijven. Wat een reden is voor de naam bovengisting.
Ondergistend bier zoals pils is bier wat op lage temperatuur en heel gecontroleerd wordt vergist. Omdat de temperatuurt erg laag is slaat het gist snel neer op de bodem en heb je snel een helderder bier. Daarnaast kan je door de lage temperaturen allerlei bacterie en wilde gisten heel goed onderdrukken. Dit heeft ook een keerzijde: de vergisting duurt aanzienlijk langer, tussen de twee en vier weken.
Waarom hebben jullie alleen maar bovengistende bieren dan?
Bovengisting, dat is gisting op een mooie en bovenal handige temperatuur: kamertemperatuur! Het is vaak lastig en onhandig om op een hele lage en constante temperatuur je wort te laten vergisten: je hebt dan al snel een klimaatkast nodig. Daar komt bij dat bovengistende bieren hele mooie smaken en biertypen opleveren; veelal fruitig van de gist die volop de mogelijkheid heeft gehad om zich mooi te ontwikkelen. De Weizen, Tripel, Belgisch Blond, Pale Ales zijn allemaal heel lekker en nog steeds goed door te drinken.
0 reacties