Veelgestelde vragen
Even overleggen?
Wil je even overleggen met ons of een andere enthousiaste brouwbroeders? Dat kan in onze Facebookgroep . Iedereen mag daar vragen stellen, beantwoorden en trots zijn op heerlijke zelf gebrouwen biertjes. Je kan altijd even rond te kijken hieronder, misschien staat jouw vraag er al tussen.
Vragen over je bestelling
Wanneer kan ik mijn bestelling verwachten?
Als je vóór 17:00 uur bestelt heb je je pakketje de volgende dag in huis. Bestellingen geplaatst in het weekend kun je dinsdag in huis verwachten.
Let op: het kan zijn dat je bestelling in de avond wordt bezorgd (m.u.v. zaterdag). Je werkadres opgeven is dus niet handig.
Voor onze brouwbroeders en -zusters uit België loopt de bezorging iets anders. Bestellingen die op werkdagen voor 16u geplaatst worden, verzenden we dezelfde dag nog. Het duurt doorgaans 1-2 werkdagen tot het dan overdag bezorgd wordt.
Hoe zijn jullie het beste te bereiken?
De snelste reactie heb je op een bericht op onze facebookpagina/messenger of anders via ons email-adres: proost@brouwbroeders.nl.
Wat voor bedrijf is Cycloon eigenlijk?
Onze pakketjes worden bezorgd door Cycloon: de meest sociale en duurzame pakketbezorger van Nederland. Pakketjes in de 30 grote steden worden bezorgd door fietskoeriers. De pakketjes buiten de stad worden meegegeven aan DHL.
Meer weten? Kijk op cycloon.eu
Vragen over bier brouwen
Er is weinig tot geen activiteit na brouwen in waterslot / gistemmer, wat nu?
We krijgen deze vraag verreweg het meest van allemaal. We hebben nog nooit meegemaakt dat het wort niet is gaan gisten. We begrijpen het maar al te goed: je hebt 4 uur lang je best gedaan en opeens moet je het werk uit handen geven en weet je niet precies wat er gebeurt in de emmer. Hier heb je wat handvatten:
- Als het deksel wat bol staat betekent het dat er druk in emmer wordt opgebouwd door de vergisting. Dit is in principe een goed teken. Wel zou de druk eigenlijk moeten ontsnappen door het waterslot. In dat geval kan het dus zo zijn dat de onderkant van je waterslot de vloeistof raakt. Trek het waterslot een beetje naar boven, je zult zien dat het deksel dan minder bol gaat staan en dat er na een tijdje lucht via het waterslot ontsnapt.
- Soms gaat het in het begin heel hard, misschien zelfs zonder dat je het door hebt omdat je even aan het bier drinken bent met je vrienden (ofzo). Dus ook al zie of hoor je geen activiteit het kan maar zo dat alle vergistbare suikers al zijn omgezet en je de actie dus hebt gemist.
- Wat je een week na het brouwen altijd kan proberen is het deksel open maken en een klein glaasje eruit halen om te kijken hoe het proeft. Als het nog zoet is moet het nog verder gisten. Als het een wat droge smaak heeft, maar niet zoet, zit het meeste werk erop voor de gistcellen.
- Je kan ook het kraantje openzetten om te proeven maar dan kan er eerst troebele vloeistof uit komen. Dat zijn de volgegeten, slapende gistcellen.(Wat eigenlijk ook al betekent dat het gegist heeft)
- Heel af en toe kan het voorkomen dat je een klein luchtlekje hebt langs je waterslot. Het is dan vaak zo dat er een klein braampje aan het waterslot zit waardoor er lucht tussen het braampje en het waterslot kan ontsnappen. Een tapeje drie keer om het waterslot draaien is dan de beste truc.
Belangrijk:
Hoe dan ook: laat voor de zekerheid het brouwsel twee weken staan na het brouwen voordat je gaat bottelen. Dit zodat je zeker bent dat alle gistcellen klaar zijn met het omzetten van suiker in ‘smaak’. Daar komt bij dat de gistcellen dan naar beneden zijn gezakt. Hierdoor kan je een zo helder mogelijk bier bottelen
Hoeveel tijd kost het brouwen?
Van het moment dat je gaat maischen tot het moment dat je het gistvat sluit duurt ongeveer vier uur. Deze vier uur bestaat uit ongeveer anderhalf uur maischen en ook ongeveer anderhalf uur koken. Deze twee stappen zijn niet heel intensief, het is voornamelijk de temperatuur in de gaten houden en af en toe roeren. De stappen tussendoor zorgen voor een totaal tijd van ongeveer vier uur. Het kan dus in een avond, maar dan moet je op tijd beginnen!
Daarna begint het lange wachten – het gisten duurt ongeveer 2 weken. Dan ga je het bier bottelen(in de fles doen), waarna het nog eens 2 weken op de fles moet staan.
Mijn waterslot is vies geworden, wat moet ik doen?
Eruit halen, schoonmaken en opnieuw erin zetten. Het gisten is zo hard gegaan dat er een schuimlaag is ontstaan. Deze is door de druk in de emmer je waterslot in gedrukt. Het wordt na een paar dagen wel wat rustiger in de emmer en dan heb je er geen last meer van.
Kan ik als ik te veel wort heb weggekookt het wort bijvullen met water?
Ja! Dat kan. Tot twee centimeter (twee vingerbreedtes) onder de rand. Let wel op. Als je heel veel wort hebt weggekookt en je veel water bij het wort in doet zal je bier ook wateriger worden. Soms is het dus beter om voor minder bier te gaan als eindresultaat. Je krijgt dan namelijk een lekkerder biertje.
Met welke producten kan ik alles schoonmaken?
Schoonmaken
Grondig schoonmaken is enorm belangrijk. Er zijn veel schoonmaakspullen op de markt die je kunt gebruiken. Gewoon uit de supermarkt. Wij gebruiken vaak gewoon afwasmiddel en een borstel. Zorg wel dat je goed naspoelt want als er zeepresten in je bier komen is dat én slecht voor de smaak én slecht voor de schuimstabiliteit.
Ontsmetten
Alles wat je wort aanraakt vanaf het moment dat je je wort koelt, moet steriel zijn. Hiervoor hebben we een ontsmettingsset in ons assortiment. Je wort zit vol suikers en bijna alle organismen zijn daar dol op. Als je niet alléén gist in je wort hebt maar ook nog een binnendringer kan je bier zuur of onaangenaam gaan smaken. De borstel in de set kun je gebruiken voor het schoonmaken van je flesjes, en de Star San gebruik je om alle bacterien, gisten en schimmels te verwijderen van je gist emmer, flesjes en gereedschap. Star San schuimt veel en doodt bacterien in 30 seconden. Je hoeft dit product niet na te spoelen, het schuim laat geen smaak achter aan je bier.
Hoe kan ik het alcoholpercentage meten?
Het alcohol percentage kan je benaderen met een SG(soortelijk gewicht) meter. Het ziet eruit als een soort thermometer en deze laat je voor het gisten(begin SG) en daarna weer voor het bottelen(eind SG) in een buisje met wort dobberen. Het lijntje waar hij op blijft dobberen(dus waar wort en lucht bij elkaar komen) is het soortelijk gewicht. Door het verschil tussen begin en eind SG te vermenigvuldigen met 0,135 heb je je alcoholpercentage benaderd.
Wat zijn de beoogde SG waardes van jullie bieren?
Om potentiele verwarring te voorkomen noemen we in ons recept geen SG-waarden. Ben jij al (direct) een next-level brouwer? Dan vind je hieronder de beoogde SG waarden van de bieren:
IPA:
Begin SG: 1062
Eind SG: 1012
Saison:
Begin SG: 1054
Eind SG: 1007
Belgisch Blond:
Begin SG: 1062
Eind SG: 1012
Weizen:
Begin SG: 1056
Eind SG: 1012
Tripel:
Begin SG: 1072
Eind SG: 1010
Stout:
Begin SG: 1086
Eind SG: 1026
Pale Ale:
Begin SG: 1046
Eind SG: 1010
Een andere vraag?
Heb jij een andere vraag? Stel hem dan direct middels onderstaand formulier.
Selecteer een geldig formulier