Thuis bier brouwen voor beginners
Waar begin je? Met simpel keukengerei en een startpakket bierbrouwen kun je in een paar uur een hele hoop te weten komen. Wij zijn inmiddels professioneel brouwers en hebben recepten samengesteld en alle ingrediënten afgewogen zodat je alleen nog de stappen hoeft te volgen.
Beginnen met thuis bier brouwen hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Het kan gewoon in de keuken.
Dirk is begonnen als thuisbrouwer maar staat nu boven de ketels en produceert 700.000 liter bier per jaar.
Bestel hier jouw starterspakket
Wat heb je nodig om thuis bier te brouwen?
Voor deze vraag bestaan zoveel antwoorden als er brouwers zijn, maar wij houden graag een verschil tussen wat je écht nodig hebt en wat handig of leuk zou zijn om er bij te hebben. Hier eerst wat je écht nodig hebt:
Startpakket thuis bier brouwen
In het bierbrouw pakket zit een vergistingsemmer, waterslot, een duidelijke uitleg over de stappen die je moet volgen en natuurlijk de ingrediënten van je bier: mout, hop en gist.
Pannen
Je hebt minstens twee pannen nodig om thuis bier te kunnen brouwen. Één om het moutbeslag in te verwarmen (ookwel maischen) en één om je toekomstige bier (ook wel wort) in te koken. Voor vijf liter bier heb je er één van minstens 6 en één van minstens 7,5 liter nodig.
Keukenthermometer
Tijdens het brouwproces zet je zetmeel uit gerstemout om naar suikers. Om dit zo te doen dat je bier het juiste alcoholpercentage heeft en niet te zoet wordt, moet dit op een vrij precieze temperatuur gebeuren. Vandaar dat je een keukenthermometer nodig hebt zodat je weet wanneer je het gas áán of juist uit moet doen.
Een zeef of vergiet
Om het graan van de het vocht te scheiden (dat vocht heet nu wort) heb je een zeef nodig. Je beslag gaat in de zeef als je klaar bent met maischen en daarna spoel je heet water over het beslag heen. Dat droge beslag heet nu ‘bostel’, je kan van het overgebleven bostel een brood bakken.
Een startpakket bierbrouwen is het beste begin van de thuisbrouw hobby
Je hebt minstens twee brouwpannen nodig om te beginnen met brouwen
Met een keukenthermometer kun je de temperatuur maischbeslag nauwkeurig meten
Je hebt een zeef nodig om je maischbeslag mee te filteren
Vind hier jouw benodigdheden als beginner
Wat zijn handige spullen voor de beginnende brouwer?
Flessenset
Als je bier klaar is met vergisten moet het in een flesje. In je flesje zorg je ervoor dat er koolzuur in je bier komt. Je kan je bier bottelen in gebruikte flesjes met een beugel, maar deze moet je zorgvuldig schoonmaken en daarna ontsmetten. Het is wat eenvoudiger (en mooier) om je eigen flesjes te hebben met kroonkurken.
Hydrometer, of SG meter
Als je je wort in de vergistingsemmer doet heb je suikers gemaakt. De gist gaat die suikers omzetten in koolzuur en alcohol. Met een hydrometer (ook wel soortelijk gewicht (SG) meter) kun je meten hoe veel suiker er in je wort zit aan het begin van het proces en hoe veel er over is aan het einde van het proces als je bier klaar is. Zo kun je berekenen hoe veel alcohol er in je bier zit. Je kan zo ook bijhouden of je vergisting klaar is. Als het soortelijk gewicht gelijk meerdere metingen achter elkaar weet je dat je bier klaar is met vergisten.
Ontsmettingsset
Het is voor elke brouwer heel belangrijk om schoon te werken, maar vooral als je net begint met brouwen is het heel vervelend als je bier mislukt omdat er een bacterie of schimmel bij komt. Als je klaar bent met het koken van je wort moet je voorzichtig en schoon te werk gaan. Je hebt nu namelijk een steriele, suikerrijke vloeistof op een fijne temperatuur voor bacteriën om zich te goed te doen aan jouw harde werk. Als je een infectie hebt kan je bier zuur gaan smaken of uit je flesje spuiten als je al gebotteld hebt. Het is daarom heel belangrijk om alle spullen die in aanraking komen met je afgekoelde bier goed te ontsmetten. Hier voor kan je onze ontsmettingsset goed gebruiken, maar je kan ook ontsmetten op andere manieren.
Met een flessenset heb je alle spullen om je bier zelf te bottelen
Met een ontsmettingsset kun je je spullen goed schoonmaken zodat de kans op infectie zo klein mogelijk is.
Bestel hier jouw handige brouwspullen
Thuis bier brouwen: wat heb je buiten de spullen om nodig?
Stabiele temperatuur
Biergist geeft de beste smaak en presteert het beste af als je een relatief stabiele temperatuur tussen de 18 en de 23 graden heeft. Nu maken sommige mensen hier speciale vergistingskasten voor, maar wij hebben ondervonden dat bijna iedereen wel een redelijk temperatuurstabiele plek heeft in huis. Denk aan een keukenkastje, meterkast, huiskamer. Je kunt je emmertje ook tegen temperatuurschommelingen beschermen door een dekentje eromheen te plaatsen. Stel het lukt niet om een stabiele plek te vinden, het zal altijd bier worden. Het kan zijn dat je gist een klein beetje vreemde smaakjes afgeven, maar die gaan vaak vanzelf weg tijdens twee weken vergisting.
Geduld
Het brouwproces zelf duur maar enkele uurtjes. Als je daar mee klaar bent en de gist toevoegt aan je wort begint het echte wachten. De hoofdvergisting is klaar na een aantal dagen, daarna heeft het bier heeft twee weken nodig voor je het kunt bottelen. De gist kan wat afvalstofjes geproduceerd hebben. Als al het lekkere eten voor de gist op is zetten ze die afvalstoffen weer om naar goede stoffen. Dit heeft even tijd nodig en daarom heb je twee weken geduld nodig. Daarna moet je bottelen en vindt er nagisting op de fles plaats. Daar heeft je bier nog ongeveer twee weken voor nodig. Sommige bieren worden beter met wat meer tijd op de fles en sommige andere bieren kun je het best meteen na die twee weken drinken. Hoe dan ook, je geduld zal nu wel erg op de proef gesteld zijn ons motto is: is het lekker, dan is het lekker!
Nieuwsgierig geworden en wil je beginnen met zelf thuis bier brouwen?
Bestel dan hier jouw startpakket naar keuze en begin zelf met bier brouwen; een hobby waar je veel van leert en wat erg leuk is om met vrienden te delen!
Bedankt voor je interessante informatie over het brouwproces! Het bottelen lijkt inderdaad veel tijd te kosten. Ik vraag me af of beugelflessen daarbij een verschil zouden kunnen maken. Zou het gebruik van dergelijke flessen tijd kunnen besparen, vooral bij het schoonmaken? Ik heb zelf een paar beugelflessen die lijken op de flessen die hier te vinden zijn: beugelflessen-kopen.nl. Wat denk jij, zijn deze geschikt voor het bottelen van bier? Ik ben benieuwd naar je mening!
Hoi Pieter! Het bottelen is inderdaad even een klusje, maar ook wel heel leuk om te doen hoor! Het is het laatste stapje. Beugelflessen kun je prima gebruiken, maar de ene fles is de andere niet. Het is erg belangrijk dat de dop goed afsluit en bij een beugelfles wil dat nog weleens wat minder goed gaan. Rubbertjes die te zacht zijn of de beugel-contructie die simpelweg de druk niet aankan waardoor er geen koolzuur opgebouwd wordt. Bij gebruik van kroonkurk- flesjes weet je zeker dat dat geen problemen geeft.