Hoe Dirk z’n werk als bierbrouwer heeft bijgedragen aan het recept voor de Double IPA!
Ik (Dirk) ben natuurlijk eerst Brouwbroeder, maar door het starten van deze website en dit bedrijf ben ik er wel achter gekomen dat brouwen meer dan een hobby voor me is. Naast het werk voor Brouwbroeders ben ik in Australië tijdens een reis op zoek gegaan naar een baan als brouwer en die heb ik ook gevonden! Inmiddels ben ik als hoofd brouwer bij Akasha Brewing Company aan het werk.
Akasha is een brouwerij in Sydney met twaalf vergistingstanks, 3 klaringstanks, een 1200 liter brouwhuis, een laboratorium en een eigen canning line. We verpakken ongeveer 700.000 liter in fusten en blik per jaar, maar we zijn van plan meer tanks en een groter brouwhuis te installeren zodat we volgend jaar 1,2 miljoen liter kunnen verpakken!
Akasha’s 10-head filler
Er wordt dus veel bier gebrouwen. Met name hoppige bieren want dat is waar wij bij Akasha goed in zijn. Dat is niet geheel toevallig ook waar craft-bier-liefhebbend Sydney en Australië van houdt. Helaas (voor mij) zijn bieren zoals Weizen, Belgisch Blond of Tripel met een mooi gist karakter niet goed beschikbaar hier. Echter, een heerlijke Pale Ale met fruitige tonen van Amerikaanse, Nieuw Zeelandse en Australische hoppen zijn hier in overvloed. Je kan niet alles hebben!
Inspiratie
Dan nu waar de inspiratie voor de Double IPA vandaan komt. Een van onze meest verkochte bieren uit het assortiment is de Mosaic IPA. Het heeft met mosaic patronen te maken, maar alles met de hopsoort uit het noordwesten van Amerika. Het is een hopsoort die in alle omstandigheden goed werkt: kook, tijdens het koelen en tijdens de vergisting. Het geeft aromas af van mango, dennenbos, nectarines, citrus en tropische vruchten. Als je het op de juiste manier gebruikt kan dat eigenlijk alleen maar een heerlijk biertje opleveren, het is namelijk alles waar de ‘hophead’ van houdt! Onze Double IPA is eigenlijk het grote broertje van Akasha’s Mosaic IPA.
De Mout
Met Pale mout als basis, de Munich mout voor malt/honing/brood en beetje Caramout voor een hint van rozijnen en zoetigheid. Echter, we voegen ook suiker toe aan het recept zodat het niet een té zoete bende wordt. Dit laatste gedeelte is voor een goede sterke IPA cruciaal. Het klinkt tegenstrijdig dat door meer suiker toe te voegen je eindproduct ‘droger’ wordt, maar dat komt doordat suiker, anders dan moutsuikers, volledig vergistbaar zijn.
De Hop
Wat de hop voor smaken kan afgeven weet je al, maar je moet nog wel weten hoe je de hop moet gebruiken om de juiste balans te bereiken. Een Double IPA heeft vaak een behoorlijke body, en als je niet genoeg bitterheid in je bier hebt kan je bier te zoet gaan smaken. Vandaar dat we een relatief grote dosis hop toevoegen aan het begin van de kook. “Grote dosis, het gaat maar over 5 gram en de Brouwbroeders Belgisch Blond heeft dan al 11 gram!” Dat klopt, inderdaad. Goed opgemerkt. Echter, afhankelijk van het oogstjaar kan Mosaic tot 4 keer zo veel bitterheid afgeven dan Hallertau hop, die we gebruiken voor onze Belgisch Blond. Dit komt doordat er meer alfazuren in Mosaic zitten. In aanraking met vocht en hitte ‘isomeren’ (duur woord, mag je meteen weer vergeten) deze alfazuren en geven ze een bittere smaak af. Hoe langer je hop kookt, hoe meer alfazuren isomeren en hoe bitterder je bier wordt. Hoewel, langer dan een uur koken heeft geen zin, dan heb je de volledige bitterheid potentie van je hop bereikt.
Bitter is belangrijk, maar voor een goede IPA gaat het meer om de hoparoma’s dan om de bitterheid. Iedereen die iets anders beweert heeft nog nooit een goede IPA gehad. Daarom bewaren we bijna alle hop voor latere momenten in het proces. Als de vlam uit gaat voegen we nog eens 10 gram toe om niet te veel bitterheid te krijgen en juist veel aroma, en de laatste 15 gram gebruiken we drooghop tijdens de vergisting. Via deze manier krijg je enorm veel aroma uit je hop en helemaal geen bitterheid.
Hoe verschillen de bieren van elkaar?
Onze versie heeft een hoger alcoholpercentage door het gebruik van hoger percentage Pale mout. Dit hogere alcoholpercentage moet gebalanceerd worden met een iets hoger gebruik van hop voor de bitterheid en aroma. Als jij denkt dat dit biertje ook bij jou past, dan kan je hier het navulpakket bestellen, of hier het starterspakket! Geniet er van!
Double IPA uit onze eigen keuken
0 reacties