Voor 17:00 uur besteld, morgen in huis
Ruime keuze in bierstijlen

Gratis verzending boven de €60,-

Zakelijk

Klantenservice

Leer bier te proeven episode 2: Kleur

aug 7, 2019 | Kennisbank | 0 Reacties

Als je je eerste eigen bier brouwt gaat er een wereld voor je open. Je begint te snappen wat precies verantwoordelijk is voor welke beleving van je bier, van kleur, tot geur, tot smaak. In deze mini serie geven we je alvast een kijkje in je eigen keuken nog vóór je hebt gebrouwen. In dit tweede deel van de serie behandelen we kleur.

De kleur van je bier is het resultaat van de kleur van de mouten die je gebruikt. Om snappen hoe mout de kleur van je bier bepaalt nemen we je in het kort mee door het mout proces. Want hoe wordt graan precies mout? Voor het gemak gaan we er van uit dat mout ‘gerstemout’ is, dus begint het proces met gerst. Dit gerst wordt vochtig gemaakt en op een aangename temperatuur gehouden zodat het graag wil ontkiemen. Maar jeetje wat flauw, juist op het moment dat het graankorreltje ontkiemt wordt het gedroogd. Op het moment dat de vocht weer uit de graankorrel is, heet het mout.

Welnu, het grote verschil tussen een lichte mout en een donkere mout is de manier waarop het gedroogd wordt. De lichtste mouten worden met koude/koele lucht gedroogd en de wat donkerdere mouten met warme of zelfs hete lucht. Op de foto hierboven is de meest linker moutsoort koel gedroogd. Het verschil is moeilijk te zien, maar de middelste moutsoort is gedroogd met warme lucht waardoor het een íets donkerdere kleur heeft. Soms word de mout geroosterd/gebrand, om een nóg donkerdere kleur en branderige smaak aan de mout mee te geven. Dit gebeurd min of meer op dezelfde manier als het branden van koffiebonen. De meest rechter moutsoort op de foto is een (licht) gebrande mout.

mout verschillende soorten kleur van bier kopie
Drie verschillende moutsoorten, de linker is koud gedroogd, de middelste is warm/heet gedroogd en de rechter is een gebrande mout

De meeste bieren gebruiken meerdere soorten mout, een witbier wordt bijvoorbeeld met gerst- en tarwemout gebrouwen dat beide koud gedroogd is, waardoor het bijna wit/heel licht kleurt, terwijl een stout bijvoorbeeld wordt gebrouwen met 70% procent lichte mout en 30 procent donkere mouten om de donkere kleur en een intensere smaak. Daarnaast heb je natuurlijk nog allerlei bieren die in het midden van dit spectrum vallen. Die bieren hebben een moutmengsel ergens tussen die twee uitersten in zit.

Denk je nu…

Hou ons in de gaten voor de laatste en meest interessante deel van deze mini-serie. Hierin zullen we het hebben over hoe de geur en kleur elementen de smaak van bier beïnvloeden!

Heb je zin gekregen in een donker bier? De Stout zit boordevol gebrande mout. Hou je de kerk liever midden in het dorp, dan is de IPA een bier in het midden. Een super licht bier in ons assortiment, de naam geeft het al een beetje weg, een Weizen biertje.

Proost

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Geef bier brouwen cadeau

Geef bier brouwen cadeau

Een cadeau kopen voor een bierliefhebber kan een stuk origineler dan een bierpakketje van de slijter. Een brouwpakket is een origineel cadeau, waar je samen mee aan de slag kunt als je dit wil. Zelf bier brouwen geeft een enorme voldoening, je leert een hoop over bier...

Lees meer
Zelf bier brouwen in 6 stappen

Zelf bier brouwen in 6 stappen

Op deze pagina leggen we je alles uit over bier brouwen met ons bier brouwpakket. Bier brouwen bestaat voor iedere brouwer uit zes stappen. Daarnaast vertellen we wat meer over elke stap in het brouwproces. Of je nou de brouwmeester van Heineken bent of een brouwer...

Lees meer
0
    0
    Jouw winkelwagen
    Uw winkelwagen is leegTerug naar winkel