Hoe maak je cider? Wij zeggen vaak dat bier brouwen makkelijker is dan je denkt. Zelf cider maken is pas écht een eitje. We nemen je in een paar stappen met foto’s, een video en een beetje tekst mee door het proces van hoe je cider moet maken.
Het appelseizoen begint ongeveer in september en loopt tot half oktober. Dit is het moment om eens wat appels te persen en daarmee een cider te maken.
Stap 1: De appels
Koop/pluk de juiste appels. Tips van de cider pro’s: ga voor 2/3 aan kookappels (bijvoorbeeld Goudreinetten) en 1/3 aan eetappels (gewoon, zoete appels die je in de winkel kan kopen). Als je echt een top-cider wil: voeg dan nog wat schwung toe met wilde appels, sierappels, of kweepeer.
Als je het niet zeker weet, of als je een mix van appels hebt, moet je de appels even proeven en zelf inschatten of het een goede cider zal worden
Stap 2: Appels persen
Persen en gist toevoegen. Eerst persen, dan gist toevoegen, dan de deksel erop. Logisch, maar we dachten: “Laten we volledig zijn”.
Voor gist: wij hebben deze gist gebruikt. Maar er zijn meerdere opties op de markt.
Stap 3: Bottelen
Als je cider na 2-3 weken is uitgegist kun je gaan bottelen. Zorg dat je een schoon en zo helder mogelijke cider bottelt. Je giet de heldere cider eerst over in een schone kom, spoel de gist en de appeltroep weg door de gootsteen. Maak vervolgens de gist emmer schoon en giet de heldere cider terug in de emmer om vanuit daar te bottelen.
Wil je meer lezen over het bottelen? Neem een kijkje op deze pagina over het bottelen van bier – wat qua proces hetzelfde is als het bottelen van cider. Wil je zelf ook nog een mooi etiket maken voor op je flesjes cider? Lees onze blog ‘Ontwerp je eigen etiket voor op je flesje.
Bottelsuiker
Wij voegden 5-6 gram suiker per liter toe. Zorg dat je de suiker eerst oplost in heet water. Laat je water dan eerst afkoelen voor je het door de heldere cider mengt.
Voor de mensen die al eens bier hebben gebrouwen: dit gedeelte werkt precies hetzelfde.
Stap 4: Rijpen, wanneer is je cider klaar?
Deze stap is niet heel interessant. Eigenlijk moet je gewoon wachten. Laat het in ieder geval 2 weken staan. De cider wordt beter met de tijd, maar wij vinden altijd; als hij lekker is, is hij lekker. Als je hem wil drinken, moet je hem drinken.
Onze vrienden van Doggerland Craft Cider zamelen appels uit Groningse tuinen en boomgaarden in tijdens het appel seizoen. Die persen ze dan meteen en ze zetten de vergisting dan meteen in gang. Vorig seizoen hebben ze in januari de eerste cider gebotteld en daarna de flessen nog een paar maanden laten rijpen.
Wij hadden maar vijf liter en waren ongeduldig. Dus onze cider moest er na 4 weken op de fles aan geloven. Kortom: doe wat je wil en laat het je smaken!
Stap 5: Je zelf gemaakte cider drinken
Geniet! Het is een heerlijk verfrissend drankje. Wij hebben twee ciders gemaakt: 1 met alleen appels en 1 waarbij we in de tweede week van de vergisting 10 aardbeien hebben toegevoegd aan de gistemmer. Gek genoeg maakten de aardbeien de cider wat lichter van kleur. Er zit ook een klein tintje roze in. De aardbeien smaak komt heel licht terug. Precies goed!
Hier kun je goed zien dat de ene cider een andere kleur heeft dan de andere.
Ga jij ook proberen cider te maken?
Of heb je misschien zelfs een nieuwe twist aan dit cider recept? Laat het ons dan weten in een reactie. Wij worden altijd blij van mensen die fermenterende drankjes maken!
Als je wel een lekkere cider wilt drinken, maar geen zin hebt om hem te maken? Ga dan eens langs bij onze vrienden van doggerlandcider.com. Trouwens, in ruil voor je ingeleverde appels krijg je flesjes cider terug!
Veel plezier!
0 reacties