Een cadeau kopen voor een bierliefhebber kan een stuk origineler dan een bierpakketje van de slijter. Een brouwpakket is een origineel cadeau, waar je samen mee aan de slag kunt als je dit wil. Zelf bier brouwen geeft een enorme voldoening, je leert een hoop over bier en je steelt de show met je originaliteit.
Als je zelf niet helemaal thuis bent in de bierwereld helpen we je hier op weg om de beste keuze te maken voor de gelukkige cadeauontvanger. Ook wil je graag een volledig cadeau geven, dus moet je weten wat je allemaal in je keuken nodig hebt om te kunnen gaan brouwen. Hieronder leggen we dit alles én meer uit!
Hoe kies je het perfecte brouwpakket voor de cadeau ontvanger
1. Selectie op bierkleur
Grof gezegd zijn er drie verschillende bierkleuren in ons aanbod. Blond, donker, en zwart. Alle bierkleuren zijn benaderd met een kleurindicatie op de productpagina’s. Weet jij dat degene voor wie je een cadeau koopt van donkere en/of zwarte bieren houdt? Koop dan een Stout, Dubbel of Bock brouwpakket. Voor de mensen die meer van blonde bieren houden zal je verder onderscheid moeten maken met de overige selectiecriteria, omdat er nog behoorlijk wat overblijft.
2. Selectie op seizoen
Traditioneel gezien zijn er een aantal bieren die erg goed gaan bij een bepaald seizoen. Je kunt erover twisten of dat terecht is, maar over het algemeen kun je goed uitgaan van de volgende verdeling.
Winter
De koude maanden vragen voor een wat warmer bier, een hoger alcoholpercentage kan je op koude dagen lekker opwarmen vanbinnen. Hiervoor kunnen we je van harte een Dubbel, Tripel, Stout, en een Double IPA aanbevelen. Er zijn ook veel mensen die een Weizen met wintersport associëren.
Lente
Het weer wordt al wat warmer en daarmee word het ideale biertje ook moeilijker vast te pinnen. Wat lichtere bieren doen nu ook mee in de mix: Belgisch Blond, Tripel, Weizen, IPA, Double IPA zijn heerlijke bieren voor dit seizoen
Zomer
De lichtere bieren zijn beter te verwerken in de warmte. Je zal wellicht meer dan een willen drinken terwijl je in je achtertuin, het park, of het balkon zit. Een Hoppy Pale Ale is dan een frisse optie, samen met de Weizen, IPA of Belgisch Blond zijn dit perfecte opties. Wil je een erg fruitig maar wat sterker biertje? Dan is de Double IPA ideaal.
Herfst
Onbetwist nummer 1 seizoensbier is de Bock; hét traditionele herfstdrankje. Ook de Dubbel, Tripel, IPA en Double IPA zijn perfect voor de wat guurdere dagen.
3. Selectie op biertraditie
Belgisch/Nederlands
De Belgische en Nederlandse traditie is er eentje die erg veelzijdig is. Veel mensen herkennen typisch Nederlandse en Belgische bieren eenvoudig in de schappen van de supermarkt of slijter. Houdt de ontvanger van het cadeau van een traditioneel Belgisch/Nederlands biertje? Kies dan vol vertrouwen voor een Blond, Tripel, of eventueel een Dubbel
Duits
De Duitse biertraditie is eentje die goed bekend is over de hele wereld. De bierschappen staan ook hier goed mee gevuld. Houdt de ontvanger van het cadeau van Duitse bieren? Ga dan voor een Weizen of een Bock
Engels/Amerikaans
Een snel opkomende buitenstaander in de markt zijn de Engelse en Amerikaanse bieren. Vaak zijn deze bieren gekenmerkt door een sterk fruitige hopsmaak. De Hoppy Pale Ale, IPA en Double IPA zijn de perfecte cadeaus voor de ‘hop-heads’. Ook is de traditionele Stout een mooi voorbeeld van een Engels/Amerikaanse bierstijl met geroosterde mouten en veel hopsmaak.
4. Selectie op alcoholpercentage
Dit is wellicht de eenvoudigste manier van selecteren. Houdt de ontvanger van een bier wat je wat sneller drinkt, of eentje waar je wat langer van geniet. In dat laatste geval ga je voor de hogere alcoholpercentages. De alcoholpercentages staan voor elk bier aangegeven in de productpagina’s.
Wat moet de cadeau ontvanger minstens in huis hebben om zelf bier te brouwen?
1. Een bier brouwpakket
In een bier brouwpakket zitten alle ingrediënten die je nodig hebt precies op de juiste hoeveelheid verpakt. Daarnaast krijg je een recept en een ‘brouwlog’ waar je belangrijke gegevens over brouwsel op kan bijhouden. Dit alles zit verpakt in de vergistingsemmer. Daar zal je bier in vergisten.
2. Een keukenthermometer
Tijdens de eerste stap in het brouwproces verwarm je mout in water op precieze temperaturen. Dit is in principe geen moeilijke taak, maar je moet wel een manier hebben om de temperatuur te kunnen meten. Een keukenthermometer is daarom een must.
3. Een grote pan, van minstens 7.5 liter
Je hebt minstens een grote pan nodig van minstens 7,5 liter. Dit is het absolute minimum. Het zou nog wat handiger werken als je twee grote pannen hebt. Dit betekent dat je geen tijdelijke opvang voor je brouwsel nodig hebt tussen twee stappen in.
4. Een zeef of vergiet
Tijdens het filteren heb je een zeef of een vergiet nodig. Zo kun je het graan en je brouwsel van elkaar scheiden. Dit is een belangrijk/cruciaal punt tijdens het bier brouwen.
5. Schoonmaakmiddelen en/of ontsmettingsmiddelen
Bier moet in een steriele emmer vergisten. Dit betekent dat het eerst goed schoon gemaakt moet worden. Daarna zou je de hittebestendige onderdelen kunnen ontsmetten met kokend water, maar het zou nog handiger zijn om de ontsmettingsset te kopen. Hier zit een ontsmettingsmiddel bij wat geur- kleur- en smaakloos is en je niet hoeft af te spoelen.
6. Flessen
Je moet je bier uiteindelijk bottelen voor je het kunt gaan drinken. We verkopen een handige flessenset, waar alle spullen bij zitten om flesjes met kroonkurken te kunnen sluiten. Je kan natuurlijk ook beugelflessen gebruiken nadat ze goed zijn schoongemaakt.
Waarom is een bier brouwpakket hét cadeau voor een bierliefhebber?
Je leert bier beter kennen
Door zelf je eigen bier te brouwen weet je precies wat er in de brouwerij allemaal gebeurt voordat jij je biertje openmaakt. Het brouwproces is hetzelfde, of je nu 5 liter brouwt of 5000 liter. Het grootste verschil zit hem in de apparatuur – jij gebruikt gewone keukenspullen en de brouwerij gebruikt grote ketels. Als je eenmaal inzicht krijgt in hoe bier gebrouwen wordt, wordt je ervaring van een biertje drinken naast lekker ook nog interessant!
Zelf bier brouwen is een geweldige activiteit
Zelf bier brouwen is een ideale sociale activiteit voor de bierliefhebber. Samen met de ontvanger van het cadeau kun jij 3-4 uurtjes in de keuken je bezighouden met het maken van je eigen bier. Je zult af en toe goed moeten opletten, samenwerken, het recept goed lezen, maar er is ook tijd om gezellig een biertje te drinken of eens een leuk gespreksonderwerp aan te snijden.
Je hebt het zélf gedaan!
En uit ervaring kunnen we jullie meedelen voor een bierliefhebber een zeer speciaal soort trots en voldoening ontstaat als je je eigen biertje openmaakt, bekijkt, ruikt en dan proeft!
0 reacties