Na het koken van de wort moet de temperatuur teruggebracht worden naar kamertemperatuur. Dit is namelijk de temperatuur die het beste uitkomt voor de gist die je gaat toevoegen.
Benodigdheden voor deze stap in het bier brouwproces wort koelen:
- Keuken thermometer
- Wasbak met ijs
- Reinigingsmiddel
- Ontsmettingsset
- Niet perse: SG-meter
Snel wort koelen
We hebben tijdens het brouwproces wort gemaakt wat vol zit met voedingsstoffen voor een groot scala aan micro-organismen. Wij willen doorgaans als brouwers zorgen dat er maar 1 micro-organisme actief is in ons bier en dat is de biergist die wij toevoegen voor de vergisting. Het is dus belangrijk dat we tijdens het koelen schoon te werk gaan, we willen namelijk niet per ongeluk een organisme toevoegen die je bier zuur of stroperig maakt. Het is dus belangrijk dat je snel afkoelt, want tussen de 30-50 graden zijn er veel bacteriën die zich kunnen vestigen en vermenigvuldigen in jouw brouwsel.
Hoe zorg ik het best voor schone spullen?
Naast het snel afkoelen maatregel is het natuurlijk ook belangrijk dat alle materialen waarmee je wort hierna in aanraking komt goed ontsmet zijn. Het is belangrijk om te weten dat je pas goed kan ontsmetten nadat je spullen ook schoon zijn. Je kan gewoon huis-tuin-en-keuken schoonmaakmiddelen gebruiken om al je spullen schoon te maken. Het is belangrijk dat je ervoor zorgt dat alle schoonmaakmiddelen goed van je materialen afgespoeld zijn, daarna kan je pas gaan ontsmetten. We verkopen een ontsmettingsset met een schuimend middel dat alle bacteriën doodt binnen 30 seconden. Het hoeft niet nagespoeld te worden omdat het voedselveilig is en ook nog eens geur-, kleur- en smaakloos is.
Wat is de handigste manier om zelf wort te koelen?
Er zijn een aantal manieren om wort te koelen als je zelf bier aan het brouwen bent. De gemakkelijkste optie is door je pan in een met koud water gevulde gootsteen te zetten, eventueel met ijsblokjes. Als je ijsblokjes gebruikt is het handig om eerst met kraanwater de temperatuur te laten afkoelen tot een graad of dertig of veertig en daarna pas je ijsblokjes te gebruiken. Dan doen ze het best en snelst hun werk. Als je geen ijsblokjes hebt is het ook mogelijk om je water wat vaker te verversen.
Houd de temperatuur geregeld in de gaten met een super schone thermometer, het wort moet afkoelen tot 20-25 graden. Als je gootsteen niet groot genoeg is kun je ook andere, grotere containers gebruiken zoals een grote afwasteil, douchebak, of bad.
Heb je deze stap doorlopen, dan is het tijd voor de volgende stap in het bier brouwproces: Bier gisting.
0 reacties