In onze vorige blog schreven we over de eerste stappen van de eerste keer bier brouwen voor de Brouwbroeders. In deze blog vertellen we hoe het verder ging en waarom het filteren zo spannend was.
Nadat we de filteremmers goed schoon gemaakt hadden werd het tijd om te starten met het filteren van het bier. Vanuit de brouwpan, door het filter, de gistemmer in. Althans, dat was de bedoeling! In het begin verliep het soepel doch traag. Maar na de helft begon het steeds langzamer te druppelen, waardoor natuurlijk ook de temperatuur daalde, wat je liever niet wilt. Uiteindelijk verstopte de boel en moesten we improviseren. Toen was er wel even een beetje paniek, want er moest vanalles tegelijk gebeuren. Met een vergiet en zeef hebben we toen het laatste deel gedaan. Dat ging natuurlijk niet helemaal zoals we van tevoren bedacht hadden. We waren alledrie even behoorlijk teleurgesteld en waren bang voor de negatieve invloed die het zeker wel had gehad op de kwaliteit van ons bier. Het spoelwater hadden we in de tussentijd wel op temperatuur en zo goed en zo kwaad als het ging hebben we nog gespoeld.
Na het wort filteren: wort en hop koken
Gelukkig hadden we tijdens de volgende stap even tijd om bij te komen en de troep op te ruimen. Het koken van de opgevangen wort ging prima, al duurde het op ons kleine gasfornuis wel even voordat de wort rollend kookte. Het toevoegen van de hop was alsof je kruiden toevoegt aan je pasta: je hebt echt het idee dat je smaak en aroma toevoegt aan je brouwsel, heel leuk!
De volgende stap, het koelen van de wort, hadden we goed voorbereid: het bad liep al vol en de ijsblokken konden uit de vriezer! Het brouwen gebeurt dus echt deels in de badkuip! Met zijn drieen rond de badkuip, het had iets heel gezelligs. We verversten eenmaal het water, en gooiden nog een zak ijblokjes bij het water. We vonden het een prima methode, al is het wel wat een gesleep met die hete brouwpan.
Meet je eigen brouwsel: Meten is weten
Ook konden we nu voor de eerste keer het Soortelijk Gewicht meten. Een Hydrometer of SG-meter hadden we op Internet gekocht en we waren blij dat we hem nu konden gaan gebruiken! De gemeten waarde week wel wat af van de waarde in ons recept, maar gezien ons filterfiasco leek ons dat niet zo vreemd.
Nu was het dan tijd voor de laatste stap voor dit moment, het gisten. Het gist vermengden we al kloppend met het bier in het vat. De deksel erop en het waterslot vol en na dat moment konden we alledrie eindelijk diep ademhalen en proosten op ons eerste brouwpoging! Nu konden we er niets meer aan doen en moest het gist het werk doen, een heel prettig gevoel! We hebben de emmer weggezet in een temperatuur-stabiele kast en voor de zekerheid af en toe de temperatuur gemeten.
Na een paar dagen kwam er gelukkig wat activiteit in het vat en was het waterslot druk bezig de aanwezige lucht een weg naar buiten te laten. Na 1,5 week werd het rustiger en na 2 weken was er voor zover we konden vaststellen geen acitivtiet meer.
Bottelen van jouw zelf gebrouwen bier
Intussen hadden we na moeten denken over het bottelen van het bier. Al snel kwamen we er achter dat dat het beste kon gebeuren in de beugels van Grolsch. De belangrijkste voordelen: ze moeten eerst leeg voordat ze opnieuw gebruikt kunnen worden en je kunt ze goed afsluiten zonder dat er een kroonkurk aan te pas hoeft te komen. De flessen hadden we inmiddels leeg en heel goed opgespoeld, in kokend water gelegd en gewassen. We waren als de dood dat we ons bier in vieze flessen terecht zou komen, dat zou ons niet overkomen. Voordat we konden beginnen met bottelen moesten we het eind-SG nog meten, waarmee we globaal het alcoholpercentage konden vaststellen. Met ongeveer 7% zaten we aan de hoge kant, maar dat vonden we eigenlijk wel mooi!
Vanuit het gistvat met kraan was het gemakkelijk bottelen. Het ging niet zo snel, maar was bevredigend en leuk werk. Het was uiteindelijk geweldig om je eigen gebrouwen bier in een fles te laten stromen!
Topresultaat!
Na 1 week hebben we voor het eerst geproost, we konden niet langer wachten. Het was echt een heel smakelijk biertje met heerlijke fruitige tinten, typisch voor een Weizen. De schuimlaag viel wat snel weg, maar de koolzuur was voldoende aanwezig en zo ook de alcohol. We waren echt heel tevreden, helemaal gezien het filterfiasco. Dit was onze eerste verbazing over het goede eindresultaat in combinatie met de tegenslagen tijdens het brouwen.
Wat ook zo leuk is aan het zelf brouwen van bier is het uitdelen. Iedereen was heel erg enthousiast en vonden het geweldig dat we al zo’n smaakvol biertje hadden gebrouwen en dat met mensen konden delen. Dat deed ons goed en we kregen gelijk zin in meer!
We hopen dat dit verhaal je geinspireerd heeft ook de stap te zetten om te gaan brouwen. Zoals je leest is er niet veel voor nodig en soms is improviseren nodig, maar laat je niet te gauw uit het veld slaan. Je weet waar je het voor doet!
0 reacties