Nuchter? Nee joh, niet zo natuurlijk. We hebben ons de afgelopen tijd veel bezig gehouden met het ontwikkelen van een nieuw brouwpakket. Niet zomaar één, maar één waarmee je een bier brouwt welke gewoon in de supermarkt te koop is!
Ons idee:
Iedereen moet weten dat het brouwen van een goed biertje niet moeilijk is. Maar hoe bewijs je zoiets, zodat niemand je ooit meer kan tegenspreken? Juist: neem een biertje van een brouwerij en maak dat bier gewoon na in je eigen keuken!
Wat? Vertel meer!
Vorig jaar lente zijn we in gesprek geraakt met wat Groningse brouwerijen om eens te kijken of we een brouwpakket konden maken van één van hun bieren.
Toen Brouwerij Martinus in 2016 tijdens het Groningse inspiratiefestival “Let’s Gro” in samenwerking met IBM(het grote ICT-bedrijf) een typisch Gronings biertje lanceerden, was het zaadje geplant. De samenstelling van het bier is door supercomputer “Watson” van IBM bepaald, en moet qua karakter precies het karakter van een typische “Grunninger” omschrijven. Dat 2 van de 3 Brouwbroeders(Martijn & Dirk) ook nog bij IBM werken, maakt het alleen maar logischer. Het bier heeft de naam “Nuchter” gekregen.
Geheel in lijn met de ideologie van Brouwerij Martinus, die toegankelijk en goed door-drinkbaar bier brouwt, is Nuchter een Groninger Pale Ale geworden met drie soorten hop en 30% haver voor een stevig karakter.
Na ons idee met Martijn van Brouwerij Martinus te hebben gedeeld, waren we er snel uit: “Kijk jongens, hier heb je het recept, het is wel voor 1000 liter!”.
Hoe pak je zoiets aan?
Maar hoe schaal je het brouwproces van een brouwer die met duizenden liters tegelijk bezig is terug naar 5 liter? Tja, rekenen en proberen. De eerste keer werd het bier veel te slap en waterig en had het niet genoeg hoppiness. De tweede keer dus proberen om het bier meer body te geven met meer mout, haver en hop. Die viel een stuk beter in de smaak, maar had het nog niet helemaal, de gistsmaak overheerste nog een beetje te veel.
Na een tweede overleg met Martijn van Brouwerij Martinus hebben we besloten dat er gelagerd* en gedryhopt* moest worden, op koelkasttemperatuur. Dat bleek de sweetspot te zijn. Het is een heerlijk bier geworden; als je niet uitkijkt heb je de vijf liter verorberd voor het op z’n best is.
Het wordt een Limited Edition
We maken 200 starterspakketten en dan gaan we verder met een volgend project, dus als je er een wil moet je er snel bij zijn. Vanaf 20 april zijn ze beschikbaar. Het wordt een pakket met een origineel Nuchter biertje erbij geleverd, zodat je het minimale verschil zelf kan proeven en je je vrienden kan bewijzen dat jij net zo goed kan brouwen als een professional.
*Wat betekent dat?
Lageren: het bier na de eerste keer vergisten overhevelen, zodat het gist achterblijft in de emmer. Je maakt dan de emmer schoon en stopt het weer in de gistemmer om een helderder resultaat te krijgen.
Dry-hoppen: Hop toevoegen tijdens het gistingsproces, zodat het bier wel de hopachtige smaak krijgt, maar niet de bitterheid.
0 reacties