Broodbroeders?! Bak brood van bier bostel

nov 20, 2015 | Restproduct ideeën | 0 Reacties

Het brouwen van bier is weinig milieuvriendelijk! Zo verbruik je veel water: vooral bij het koelen. Onze recepten voor het bier bestaan ongeveer voor 90% uit water, maar bij het koelen wordt veel drinkwater weggegooid. En dan hebben we het nog niet over het verbruik van gas, of een andere energiebron, om je bier te verwarmen.

Milieutip: Indien je koelt met een koelspiraal of dompelkoeler, kun je het (warme) restwater prima gebruiken om de afwas mee te doen, auto te wassen of om je ramen schoon te maken!

Het grootste restproduct van het bier brouwen is de ‘bostel’: het achterblijvende mout, wat bij de meeste brouwers waarschijnlijk zo in de prullenbak belandt, of op de composthoop, waar het meer nut heeft.

Maar wat kun je nog meer doen met de bostel?

Waar het ook veel voor gebruikt wordt is als voedsel voor het vee. Varkens, maar ook kippen schijnen er dol op te zijn! In ieder geval niet zomaar weggooien dus!

Wat je er ook mee kunt doen is een broodje bakken! Het is een prima ingrediënt voor een vers volkorenbroodje. We zijn zelf ook aan het bakken geslagen. De keuken is na het brouwen toch al een bende, dus dan gelijk maar doorpakken! Hieronder het recept, voor de geïnteresseerden. Het is zelf samengesteld en er kwam een lekker broodje uit, maar als je tips hebt dan horen we het graag natuurlijk!

Bak brood van bier bostel

Ingrediënten:

  • 250 gram bostel
  • 200 ml bier, het liefst natuurlijk je zelfgebrouwen!
  • Kies 1 of meerdere, maar in totaal 400 gram:
    • Speltmeel
    • Tarwebloem
    • Volkorenmeel
  • 4 gram zout
  • scheut olijfolie
  • 1 zakje broodgist, 7 gram

Kun je niet wachten om een vers broodje te bakken van je bostel…? Dat begint dus met zelf bier brouwen!

Bestel hier je bierbrouw pakket

Bereiding 

Meng de droge stoffen in een kom, zout en gist bijten elkaar dus gist eventueel even in beetje warm water laten staan alvorens het bij te voegen. Als je een goede keukenmachine hebt, bier en olijfolie toevoegen en tot een soepel deeg laten mengen. Anders zul je wat harder je best moeten doen op het aanrecht. Begin dan met de droge stoffen op een berg en maak een zwembadje in het midden voor de vloeistoffen. Werk zo langzaam van binnen naar buiten. De bostel mag best nog wat warm zijn, dat gaat lekker met het gist. Zet weg op een warm plekje met nattige theedoek er strak overheen. 1,5/2 uurtjes laten rijzen, of tot het zeker een keer zo groot is. Dan heel kort stevig kneden, en nog een half uurtje wegzetten.

Oven op 200 graden instellen, ongeveer een uur laten bakken. Controleer na een uur of het brood goed is door een breinaald erin te steken, droog eruit is goed; of op het brood te kloppen, een hol geluid is goed.

Heerlijk met een laagje roomboter en wat kaas, met … een glas bier!

Bier Brouwpakket Farmhouse ale Saison

Zelf bier brouwen?

Zelf bier brouwen is makkelijker dan je denkt. Bekijk alle stappen hier

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

0
    0
    Jouw winkelwagen
    Uw winkelwagen is leegTerug naar winkel