Voor 17:00 uur besteld, morgen in huis
Ruime keuze in bierstijlen

Gratis verzending boven de €60,-

Zakelijk

Klantenservice

Broodbroeders?! Bak brood van bier bostel

nov 20, 2015 | Restproduct ideeën | 0 Reacties

Het brouwen van bier is weinig milieuvriendelijk! Zo verbruik je veel water: vooral bij het koelen. Onze recepten voor het bier bestaan ongeveer voor 90% uit water, maar bij het koelen wordt veel drinkwater weggegooid. En dan hebben we het nog niet over het verbruik van gas, of een andere energiebron, om je bier te verwarmen.

Milieutip: Indien je koelt met een koelspiraal of dompelkoeler, kun je het (warme) restwater prima gebruiken om de afwas mee te doen, auto te wassen of om je ramen schoon te maken!

Het grootste restproduct van het bier brouwen is de ‘bostel’: het achterblijvende mout, wat bij de meeste brouwers waarschijnlijk zo in de prullenbak belandt, of op de composthoop, waar het meer nut heeft.

Maar wat kun je nog meer doen met de bostel?

Waar het ook veel voor gebruikt wordt is als voedsel voor het vee. Varkens, maar ook kippen schijnen er dol op te zijn! In ieder geval niet zomaar weggooien dus!

Wat je er ook mee kunt doen is een broodje bakken! Het is een prima ingrediënt voor een vers volkorenbroodje. We zijn zelf ook aan het bakken geslagen. De keuken is na het brouwen toch al een bende, dus dan gelijk maar doorpakken! Hieronder het recept, voor de geïnteresseerden. Het is zelf samengesteld en er kwam een lekker broodje uit, maar als je tips hebt dan horen we het graag natuurlijk!

Tijdens het bier brouwen ramen wassen

Ingredienten:

  • 250 gram bostel
  • 200 ml bier, het liefst natuurlijk je zelfgebrouwen!
  • Kies 1 of meerdere, maar in totaal 400 gram:
    • Speltmeel
    • Tarwebloem
    • Volkorenmeel
  • 4 gram zout
  • scheut olijfolie
  • 1 zakje broodgist, 7 gram

Kun je niet wachten om een vers broodje te bakken van je bostel…? Dat begint dus met bier brouwen!

Bereiding:

Droge stoffen in kom mengen, zout en gist bijten elkaar dus gist eventueel even in beetje warm water laten staan alvorens het bij te voegen. Als je een goede keukenmachine hebt, bier en olijfolie toevoegen en tot een soepel deeg laten mengen. Anders zul je wat harder je best moeten doen op het aanrecht. Begin dan met de droge stoffen op een berg en maak een zwembadje in het midden voor de vloeistoffen. Werk zo langzaam van binnen naar buiten. De bostel mag best nog wat warm zijn, dat gaat lekker met het gist. Zet weg op een warm plekje met nattige theedoek er strak overheen. 1,5/2 uurtjes laten reizen, of tot het zeker een keer zo groot is. Dan heel kort stevig kneden, en nog een half uurtje wegzetten.

Oven op 200 graden instellen, ongeveer een uur laten bakken. Controleer na een uur of het brood goed is door een breinaald erin te steken, droog eruit is goed; of op het brood te kloppen, een hol geluid is goed.

Heerlijk met een laagje roomboter en wat kaas, met … een glas bier!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

Geef bier brouwen cadeau

Geef bier brouwen cadeau

Een cadeau kopen voor een bierliefhebber kan een stuk origineler dan een bierpakketje van de slijter. Een brouwpakket is een origineel cadeau, waar je samen mee aan de slag kunt als je dit wil. Zelf bier brouwen geeft een enorme voldoening, je leert een hoop over bier...

Lees meer
Zelf bier brouwen in 6 stappen

Zelf bier brouwen in 6 stappen

Op deze pagina leggen we je alles uit over bier brouwen met ons bier brouwpakket. Bier brouwen bestaat voor iedere brouwer uit zes stappen. Daarnaast vertellen we wat meer over elke stap in het brouwproces. Of je nou de brouwmeester van Heineken bent of een brouwer...

Lees meer
0
    0
    Jouw winkelwagen
    Uw winkelwagen is leegTerug naar winkel