Bock of toch Herfstbock?

okt 22, 2018 | Kennisbank | 0 Reacties

Het eerste bier stroomt uit de wisseltap! Een heerlijk zoet, donker bockbier. Waait de regen tegen de ramen op je werk, fiets je bijna achteruit door de tegenwind? Dan zijn droge kleren en een zelf gebrouwen Bockbiertje een uitstekende combinatie om even bij te komen.

zelf herfstbock bockbier brouwenWat is een Bockbier?

Men heeft de herfst gebombardeerd tot het seizoen voor bockbieren, dus wordt een bockbier vaak een herfstbock genoemd. Eelke en ik konden het er niet helemaal over eens worden, dus zijn we per ongeluk de namen door elkaar gaan gebruiken.

De Bock dankt zijn naam aan het Duitse plaatsje Einbeck. Daar brouwden ze een sterker, donker bier. Men bestelde vroeger ein (oder zwei) Einbecker, maar dat beckt natuurlijk niet lekker. Na eeuwelange mishandeling van de naam is er Bock overgebleven.

Er zijn verschillende Bock varianten. We zullen ze even kort uitleggen.

Bock: de Bock zoals je hem kent van de herfstbock biertjes.
Doppelbock: Bock zoals je hem kent van de herfstbock biertjes, maar dan sterker.
Maibock: Een bock zoals je hem kent van de lentebock: een goudkleurige variant van de Bock.
Eisbock: Dit is funky. Je bevriest je bier voor het bottelen. Water bevriest eerder dan alcohol, dus als je na ongeveer 10 uur het bevroren gedeelte weggooit en het overgebleven bier bottelt heb je een supersterk bier dat vol zit met Bock smaak.

Nerd alert – wat zijn de karakteristieken van ons Bock bier dan?

Tja, waar begin je als je een recept voor een bockbier schrijft. We wilden er in ieder geval voor zorgen dat het een redelijk donker biertje werd, met een zoete, moutige bijna broodachtige smaak. Hoe doe je zoiets?

Mout – Je zou het niet zeggen, maar donkere mouten zorgen voor een donkere kleur van je bier. We gebruiken ‘cara’ varianten van mout. Dat betekent dat de mout geroosterd is, waardoor het een licht branderige/karamelachtige smaak krijgt.

We hebben natuurlijk tests gedaan. De eerste Bock vonden we iets te donker en iets te sterk in alcohol. We hadden te veel cara-mouten gebruikt en ook te veel mout in het algemeen. We hebben het mout totaal iets teruggeschroefd en de donkerste mout variant achterwege gelaten.

Hop – Subtiel gebruik van Hallertau hop laat een matige bitterheid achter, en een zacht aroma wat bijna niet boven de moutgeur uit komt. Het bier mag niet te bitter worden, omdat dat de zoete smaak anders zou opheffen.

Gist – We gebruiken een gist dat niet veel bijsmaken produceert. Gist kan een grote smaakbepaler zijn en dat willen we bij de Bock voorkomen. Mout moet de boventoon voeren.

Maischschema – We maischen op een redelijk hoge temperatuur. Hierdoor ontstaan er suikers die de gistcellen niet kunnen omzetten naar alcohol. Daardoor wordt je bier dus zoeter. Maak je geen zorgen, het biertje zal alsnog ongeveer 6% alcohol bevatten 😉

Hoe dan ook

Of het nou een Bock of een Herfstbock is, dat maakt ons eigenlijk niet uit. Het gaat erom dat het een lekker, donker biertje is die niet te vergelijken is met onze andere bieren. Prima om in de koudere maanden eens binnen voor de haard te nuttigen.

Trouwens, heb je een idee voor de volgende wisseltap? Laat het ons dan weten in een reactie.

Bier Brouwpakket Farmhouse ale Saison

Zelf bier brouwen?

Zelf bier brouwen is makkelijker dan je denkt. Bekijk alle stappen hier

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

0
    0
    Jouw winkelwagen
    Uw winkelwagen is leegTerug naar winkel