Brouwproces stap 2: Filteren en spoelen

jul 14, 2024 | Bier brouwproces, Kennisbank | 0 Reacties

Na het maischen van je beslag ben je klaar voor de volgende stap, het filteren en spoelen. Als het maischschema voltooid is, zijn de moutbestanddelen voldoende afgebroken en moet je beslag vol met suikers en afgebroken eiwitten gescheiden worden van de overgebleven mout. Het overgebleven mout noemen we bostel. Op dit moment heb je van alle zetmeel suikers gemaakt. Als je klaar bent met brouwen gaat je gist namelijk aan de slag om deze suikers om te zetten in alcohol.

Benodigdheden voor deze stap in het bier brouwproces:

 

Waarom is goed filteren en spoelen belangrijk?

Het is belangrijk dat je goed filtert en spoelt. In het mout zitten namelijk allerlei bestanddelen je graag wel in je brouwsel wil hebben, maar er zijn ook juist bestanddelen die je beter niet kan meekoken. Voornamelijk de kafjes van de mout wil je niet meekoken. Kaf is het vliesje die om het graan/mout heen zit. Als je het graan mét kaf zou gaan koken zou je last krijgen van tannine in het bier. Dit bestanddeel is vooral bekend van de zwaardere rode wijnen of sterke zwarte thee. Tannines geven een stroef of wrangend mondgevoel. Dat wil zeggen dat dit het gevoel kan geven dat je mond wat samentrekt. Dit kán heel lekker zijn, maar het hoort niet thuis in bier.

 

Hoe moet je filteren en spoelen in het bier brouwproces?

Gelukkig is goed filteren/spoelen vrij eenvoudig klusje. Je kunt het met normale keukenspullen voor elkaar krijgen. Alles wat je nodig hebt is een zeef en een grote pan van minstens 7,5 liter.

maischbeslag spoelen en filteren in bier brouwproces
1. Zet je grootste pan klaar, minstens 7,5 liter, met de zeef voor het filteren en spoelen en zorg dat je spoelwater ongeveer 80 graden is. Hoeveel spoelwater je nodig hebt hangt van je recept af. Om te beginnen giet je al je maischbeslag voorzichtig in de zeef die boven de pan hangt. Alle vloeistof wat nu in je grote pan zit noemen we wort. Het wort is de vloeistof die we in de volgende stap gaan koken. Je hebt van je maischbeslag tijdens deze stap bostel (in de zeef) en wort (in de pan) gemaakt.
spoelen bostel bier brouwproces

2. Giet nu ook het spoelwaterdoor de zeef, waar nu de bostel in ligt. Het is belangrijk dat het spoelwater gelijkmatig en rustig over de bostel verspreid wordt. Zo zorg je ervoor dat je zo veel mogelijk suikers meeneemt naar je wort. Als er te veel suikers achterblijven in je bostel, kan je wort een te laag suikergehalte krijgen. Een te laag suikergehalte betekent dat er uiteindelijk minder alcohol en minder smaak in je bier komt.
Zorg dat je spoelwater ongeveer 80 graden celcius is en verdeel het daarna zo goed mogelijk over al je bostel.

Is je zeef niet groot genoeg?

Is je zeef onverhoopt niet groot genoeg? Filter en spoel dan in twee etappes. Als je ongeveer de helft van de bostel in de zeef hebt liggen, giet je ook de helft van het spoelwater over de zeef. Maak de zeef leeg en filter en spoel het overige deel.

 

Wat te doen met het overgebleven bostel?

Wil je wat nuttigs doen met de bostel? Bak er een brood van of bijvoorbeeld koekjes. Je kan het ook prima composteren, weggeven aan de kinderboerderij of je kan je eigen kippen, koeien of varkens er mee voeren.

Bostelbrood met boter, gepaard met een lekker biertje kan het bijna niet beter.

Na het filteren en spoelen zijn we helemaal klaar voor de volgende stap, het koken van de wort.

 

Bier Brouwproces Filteren en spoelen als video

Bier Brouwpakket Farmhouse ale Saison

Zelf bier brouwen?

Zelf bier brouwen is makkelijker dan je denkt. Bekijk alle stappen hier

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Gerelateerde berichten

0
    0
    Jouw winkelwagen
    Uw winkelwagen is leegTerug naar winkel