Het feest is afgelopen, de lichten gaan aan en we zien de schade die de feestgangers hebben aangericht. Dat is wat er gebeurt nadat nagenoeg alle vergistbare suikers zijn opgegeten door de gist tot rust komt. Heb je het begin van het feestje (de vorige blog) nog niet gelezen? Klik dan hier
Zoals dat gebeurt tijdens feestjes is het een behoorlijke troep als het afgelopen is. Pinda’s op de grond, omgevallen bierglazen, vieze voetafdrukken op het tapijt, noem maar op. Tijdens het feest dat vergisting heet heeft het de gistcultuur stofjes geproduceerd die onaangenaam zijn en moeten worden opgeruimd na dat het feest over is. Deze periode heet de lager periode. Het woord dat zijn oorsprong in het Duits kent: lagern = bewaren.
Wat gebeurt er tijdens de lager periode?
Nou, er is een reden dat er niet heel veel foto’s in deze blogpost zitten. Er gebeurt vrij weinig zichtbaars. De omgevallen bierglazen en pinda’s hebben in het geval van vergisting andere namen: diacetyl (butterscotch) en/of aceetaldehyde (groene appel) zijn twee voorbeelden van zulke stofjes en kunnen nog in te grote hoeveelheden aanwezig zijn, daarom is het van belang dat je de gist nadat de spreekwoordelijke lichten aan zijn gegaan zelf het opruimwerk laat doen. De gist is namelijk in de war over dat al het eten op is en gaat daarom verder met het omzetten van deze stofjes in ondetecteerbare/niet-onaangename stofjes. Een verdere gunstige bijkomst is dat de gist naar de bodem van de gistemmer zakt om te gaan slapen. Hierdoor houd je een helder bier over.
Hoe lageren professionele brouwerijen?
De meeste brouwerijen laten hun bier minstens twee volle weken vergisten, echter is de hoofdvergisting vaak al over na een dag of 5. Van dag 5 tot dag 14 zet de gist de afvalstoffen om en als dit klaar is koelen ze het bier af tot 1-5°C om de gist snel naar de bodem van de tank te laten zakken. Hierna, afhangend van de brouwerij word het bier naar een andere tank verplaatst om daar te rusten. Sommige brouwerijen laten hun bier lang rusten, sommige brouwerijen voegen koolzuur aan hun bier toe in één dag en gaan daarna over tot bottelen of inblikken. Vaak rusten ‘lagers’ zoals pils wat langer dan ‘ales’ zoals Weizen bieren en Pale ales.
Hoe doen wij het op kleine schaal?
Op kleine schaal, bij de beginnende bier brouwer hebben we geen meerdere vergistingsvaten, geen slangen en pompen en geen spullen om koolzuur aan je bier toe te voegen. Daarom pakken wij het wat anders aan. Laat je niet gek maken, de manier waarop wij het doen is niet minder goed, we slaan geen stappen over, maar we gaan creatief om met de spullen die we wél hebben!
Als de hoofdvergisting voorbij is laten we het staan tot dag 14, dat geeft het bier en de gistcultuur genoeg tijd om de vervelende stofjes op te ruimen. Tot hier is allen nog precies hetzelfde.
Zelfs als de vergisting klaar is kan het er nog best onsmakelijk uit zien. Als er nog erg veel zwevende deeltjes in je wort zitten kun je de emmer 2 dagen in de koelkast zetten, dat helpt de gistcellen naar de bodem te zakken.
Hierna is het tijd om te bottelen. Bottelen? Ja, wij laten het bier namelijk ‘lageren’ op de fles, met een klein beetje suiker. Die suiker wordt opgegeten door de gistcellen die vervolgens koolzuur produceren dat zich vestigt in het bier, omdat het niet kan ontsnappen uit de fles. Het bier heeft dan nog tussen de 2 weken en 2 maanden nodig om goed op smaak te komen. Het bier zit in de fles, maar er zijn nog steeds gistdeeltjes actief die de ‘scherpe randjes’ in je bier mooi rond maken en dit komt de smaak ten goede, vandaar dat we bij veel van onze bieren aanraden om het bier in ieder geval te proeven na 2 weken, maar ook zeker een aantal te bewaren om na ongeveer 2 maanden te drinken zodat je kan zien wat de tijd (en dus de gist) met je bier doet!
Het is overigens belangrijk dat je je bierflesjes rechtop bewaart, je wil namelijk dat de gistdeeltjes op de bodem van de fles komen te liggen. Je kan dan tijdens het uitschenken controleren of je een helder bier wilt of dat je de trub graag mee uit schenkt. Beide is goed!
We horen graag wat jullie van blogs als deze vinden? Wil je graag meer van dit? Zo ja, welk onderwerp zou je graag willen dat we behandelen? Laat je het weten in de comments!
0 reacties